Félpályás útlezárással tiltakoztak az oktatás helyzete ellen Mezőtúron is

Megosztás

Szabadtéri szülői fórumot hirdettek a szervezők hétfő délelőttre a szolnoki pedagógusok. Mezőtúron is volt demonstráció.

Szolnokon vártak mindenkit, aki mellettük áll a sztrájktámogató és státusztörvény-módosítást ellenző  tiltakozásuk kifejezésében.

A szolnoki Széchenyi gimnázium melletti téren azt kívánták elérni, hogy változzon a közoktatás jelenlegi helyzete.

A rendezvényre való felhívásban közölték a tényeket:

  • a tanárhiány a gyerekeken csapódik le,
  • a státusztörvény tervezett módosítása még nagyobb tanárhiányt fog eredményezni.

Mezőtúron is volt hasonló rendezvény, ami félpályás útlezárással is járt.

Varga Ildikó, önkormányzati képviselő, óvodapedagógus, tanító és gyógypedagógus tanár 27 éve tanít. Mint mondta, nagyjából 10 éve már volt egy sztrájk a Rákóczi iskolában. A megmozdulást a béremelésért és a pedagógus jogviszony miatt tartották. 

Ez a sztrájk azonban még csepp a tengerben volt, akkor még nem érdekelte annyira az embereket az oktatás helyzete, mint most

Most viszont már élesebb a helyzet, ma már jóval többen állnak ki a pedagógusok követelése mellett. 

Az utóbbi másfél évben lezajlott törekvés azonban nem hozott jobb helyzetet, sőt, az még tovább romlott.

A státusztörvénnyel a kormány szándéka egyértelmű: revansot akarnak venni a tanári ellenállás miatt. A kormány úgy véli, eljött a bosszúállás ideje.

A pedagógusok azonban ezt másképp gondolják, hiszen ezer sebből vérzik szerintük az új törvénytervezet.

Kifejezte örömét, hogy ennyien elmentek a rendezvényre, hiszen köztudott, hogy nagyon sok tanár meg van félemlítve. Örülnek, ha ebben a szorult helyzetben megvan az állásuk, fizetésük.

Mint mondta, a rendezvényről a Rákóczi iskolába megy, ahol egész napos sztrájkot tartottak a tanárok. Kért mindenkit, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz, minél többen mondják ki a véleményüket. 

Mint mondta, folytatni kell a küzdelmet, ha a törvénytervezetet bevezetik, de reméli, jelen formájában ez nem történik meg.

Bontovics Ignác, a megmozdulás főszervezője ezek után azt mondta, számára fura, de egyben örömteli, ha egy diák megy oda hozzá azzal, hogy folytassák a küzdelmet. Szerinte ez a legnagyobb elismerés egy tanárnak, amit valaha kaphat. Kijelentette, minden apró támogatás számít nekik ebben a küzdelemben. Azt kérte, ha valakinek fontos az oktatás, a diák, akkor emelje fel a szavát és tegyenek érte közösen. 

A tanárok mellett nagyon sokan álltak ki
Félpályás útlezárás is volt

Beküldött fotók/Jóni Pál

Kapcsolódó cikkek